Zupa z ciecierzycy z kiełbasą – dlaczego warto ją przygotować?

Jest rozgrzewająca, czyli idealna na jesienne i zimowe dni. Stosunkowo łatwo ją można przygotować, a to za sprawą składników i przypraw, które znajdziemy w każdym sklepie.

Co istotne, możemy zdecydować się na wersję „szybszą” oraz „dokładniejszą”, obie jednak są wyśmienite i różnią się tylko jednym szczegółem. Jakim? W jaki sposób przygotować zupę z ciecierzycy z kiełbasą?

Przygotowanie składników

Przede wszystkim musimy podsmażyć mięso na patelni. W tym celu najlepiej jest wybrać takie mięso, które będzie pożywne i bogate w składniki i nie będzie wymagało przyrządzania wywaru. Najlepiej jest zatem zdecydować się na boczek i kiełbasę. Oba produkty kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z cebulką i przyprawami do smaku – solą i pieprzem. Następnie czas zająć się warzywami, najlepiej jest wykorzystać podobne warzywa, jak do rosołu, czyli marchewkę, seler, pietruszkę, możemy jednak także dodać paprykę do smaku itd.

Dwa sposoby na zupę z ciecierzycy z kiełbasą

Zupa z ciecierzycy z kiełbasą może być przez nas przygotowana na dwa sposoby. Możemy użyć ciecierzycy tradycyjnej, wtedy musimy pamiętać, żeby namoczyć ją w zimnej wodzie dzień wcześniej lub gotową, np. z puszki. Surową ciecierzycę gotujemy w wodzie z warzywami i przyprawami mniej więcej 30 minut, natomiast, jeśli decydujemy się na ciecierzycę z puszki, możemy sam wywar podgotować i na koniec wrzucić ciecierzycę i pogotować z 10 minut. Do zupy z ciecierzycy z kiełbasą możemy dodać także kartofle, pamiętajmy, aby zrobić to na etapie gotowania warzyw. Gdy wywar się ugotuje, dodajemy mięso i jeszcze nieco podgotowujemy. Tak przygotowaną potrawę doprawiamy według uznania – na ostro lub łagodnie.

Warto pamiętać o tym, by wędliny, kiełbasa i inne produkty mięsne pochodziły od sprawdzonego producenta, np. od: Morliny, tylko wtedy możemy mieć pewność, że są to wysokojakościowe wyroby mięsne. Pamiętajmy, że nasze zdrowie jest ważne, dlatego zadbajmy o produkty do potraw i do zupy z ciecierzycy z kiełbasą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *