Zapiekanka z białej kiełbasy

Zapiekanki to jedne z popularniejszych dań „na szybko”, które goszczą na naszych stołach. Mowa oczywiście o zapiekankach przyrządzonych w domu, a nie o tych zakupionych w knajpach z szybkim jedzeniem.

Do przygotowania zapiekanki z białek kiełbasy będziemy potrzebować niewielu składników, nie możemy jedynie zapomnieć o białej kiełbasie.

Szybkie danie

Dania z białej kiełbasy są naprawdę smaczne. Bardzo często przyrządzane są w typowo polskich domach na obiady lub kolacje. Nic dziwnego, zapiekanka z białek kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale można ją także przygotować w kilka chwil. Nawet, jeśli wrócimy zmęczeni do domu, a będziemy chcieli zjeść ciepły posiłek, bez trudu wykonamy zapiekankę z białej kiełbasy. Co będziemy potrzebować?

Zapiekanka – przepis

Będziemy z pewnością potrzebować kilku sztuk białej kiełbasy, trochę mąki, wywaru z bulionu, sera i warzyw, np. cukinii lub papryki. Pamiętajmy, że zapiekankę musimy przygotowywać warstwowo. Najpierw sporządzamy sos z bulionu, mąki i sera. Następnie wylewamy go nieco do naczynia szklanego i dodajemy białej kiełbasy pokrojonej w podłużne paseczki. Na to wysypujemy dowolne warzywa. Możemy położyć plasterki papryki lub cukinii, wiele osób decyduje się także na dodanie pieczarek. Dania z białej kiełbasy należy nieco przyprawić, gdyż zazwyczaj sama kiełbaska nie jest zbyt mocno doprawiona. Możemy zapiekankę zatem nieco posolić lub dodać ulubionych ziół. Kolejną warstwę zapiekanki znów zalewamy sosem. Na wierzch możemy wysypać ser. Pieczemy mniej więcej 40 minut na 180 stopni.

Biała kiełbasa to produkt niezwykle lubiany przez Polaków, warto zatem pamiętać, aby korzystać z produktów od renomowanych producentów. Tam znajdziemy przepyszne kiełbaski i inne, zawsze świeże wędliny. Dania z białej kiełbasy, jak, np. zapiekanki możemy przyrządzać na obiady, kolacje lub kiedy chcemy postawić na szybki, syty i smaczny posiłek. Doprawiona odpowiednio zapiekanka, będzie smakować całej rodzinie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *