Leczo z kiełbasą – szybkie danie jednogarnkowe

Leczo z kiełbasą to chyba jedno z popularniejszych dań jednogarnkowych. Gdy nie wiemy, co przygotować i co ugotować, możemy zdecydować się na pyszne leczo.

Potrawa ta najczęściej jest tzw. przeglądem lodówki, dodajemy do garnka wszystkie warzywa, jakie tam znajdziemy. W jaki, szybki sposób przygotować leczo z kiełbasą? Co dodać do garnka? Czy dania z kiełbasą są chętnie przyrządzane?

Kiełbasa – dania

Leczo, jajecznica, gulasz, bogracz, można wymieniać naprawdę wiele potraw, gdzie dodatkiem jest kiełbasa. Dania te są nie tylko smaczne, ale także pożywne. Choć kiełbasa kojarzy się z potrawami typowo „chłopskimi”, zajadają się nimi wszyscy! Sekret tkwi przede wszystkim w wysokojakościowych produktach mięsnych oraz dobrze dobranym bukiecie przypraw. Jeśli chodzi o przygotowanie lecza, sytuacja wygląda bardzo podobnie.

Leczo – jak zrobić?

Przede wszystkim musimy przysmażyć kiełbaskę na patelni, a do tego dodać czosnku oraz cebuli. Kolejnym krokiem jest pokrojenie warzyw. Jakie warzywa dodajemy do lecza? Tutaj mamy w zasadzie pełną dowolność, najpierw sprawdźmy, co mamy w lodówce, być może znajdziemy tam zalegające warzywa, typu papryka lub cukinia. Oba są świetnymi pomysłami do lecza. Ile dać warzyw? Wszystko zależy, dla ilu osób przygotowujemy danie z kiełbasą, a także na ile dni. Jako dodatek możemy także użyć pieczarek. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, wrzucamy kiełbasę i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, możemy wlać koncentrat pomidorowy. Teraz wystarczy, że będziemy potrawę gotować pod przykryciem i doprawiać do smaku. Za niepowtarzalny smak lecza, oczywiście „odpowiedzialna” jest dobra kiełbasa. Dania z nią są smaczne i pożywne, warto spróbować kilku wersji różnych potraw. Co więcej, dania z kiełbasą bardzo często są propozycjami jednogarnkowymi, naprawdę szybkimi, które możemy przyrządzić na co dzień dla dużej rodziny lub w formie dania na kilka dni. Warto zatem zdecydować się na tego typu danie .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *