Biała kiełbasa – przysmak Wielkanocy

Biała kiełbasa jest wyrobem kojarzącym się jednoznacznie z polską tradycją. Bardzo chętnie przyrządzamy z niej potrawy właśnie podczas Wielkanocy.

Produkt ten pochodzi z wielkopolski i jest jedną ze smaczniejszych odmian kiełbas polskich. Jakie możemy z niej przygotować potrawy? Co sprawdzi się na stole nie tylko wielkanocnym, ale i także na co dzień?

Żurek

Dania z białej kiełbasy są niewątpliwie przepyszne! Szczególnie popularny jest tradycyjny, wielkanocny żurek podawany w „towarzystwie” białej kiełbasy. Jak przygotować tę potrawę? Musimy sporządzić żurek na prawdziwym zakwasie, najlepiej jest przygotować zakwas chlebowy samemu, ale jeśli nie mamy takich umiejętności lub czasu, zakupmy zakwas do żurku. Najlepiej jest skorzystać z usług mniejszych sklepików lub sklepików warzywnych. Tam na pewno dostaniemy domowy zakwas. Co istotne, po przygotowaniu żurku, podajemy go z białą kiełbasą. Pamiętajmy, by wyrobu tego nie dawać do gotującej się zupy, ugotujmy kiełbasy osobno.

Białą kiełbasę należy sparzyć przed podaniem, porządnie ugotować lub upiec, gdyż mięso, które jest w środku, nie było jeszcze poddawane obróbce. Kolejnym daniem z białej kiełbasy na stół wielkanocny może być kiełbaska podana zwyczajnie na talerzu jako przekąska! Świetny pomysł na wykorzystanie reszty kiełbasek, które zostaną nam z żurku. Pamiętajmy również, by sięgać po wyroby mięsne wysokiej jakości, takie jak, np.: https://morliny.pl/. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jemy smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *